Прочитайте текст и выполните задания.
Прочитайте текст и выполните задания 12–18. В каждом задании запишите в поле ответа цифру 1, 2, 3 или 4, соответствующую выбранному Вами варианту ответа.

British food

Foreigners often laugh at the British. They say, “In Britain you get hot chips with everything!” But even the British don’t eat chips with their meals. To prove that, we decided to let you read an extract from a letter written by Pete Phrase, the chief cook at Daphne’s in London, to his foreign friends.

“…I am always both amused and annoyed when I hear foreign people criticise British food. “It’s unimaginative,” they say. “It’s boring, it’s tasteless with totally overcooked vegetables.” I have a theory about British cooking, and I was interested to read that several famous cookery writers agree with me. My theory is this. Our basic ingredients, when fresh, are so full of flavour that we haven’t had to invent sauces and complex recipes to disguise their natural taste. What can compare with fresh peas or new potatoes just boiled (not overboiled) and served with butter? Why drown spring lamb in wine or cream or yoghurt and spices, when with just one or two herbs it is absolutely delicious?

If you ask foreigners to name some typically English dishes, they will probably say “fish and chips” and then stop. It is disappointing, but true, that there is no tradition in Britain of eating in restaurants, because our food doesn’t lend itself to such preparation. British cooking is found in the home, where it is possible to time the dishes to perfection. So it is difficult to find a good English restaurant with reasonable prices.

It is for these reasons that we haven’t exported our dishes, but we have imported a surprising variety of cuisines from all over the world. In most cities in Britain you’ll also find Indian, Chinese, French and Italian restaurants. In London you’ll also find Indonesian, Lebanese, German, Spanish, Mexican, Greek… Cynics will say that this is because we have no “cuisine” ourselves, but, well, you know what I think!”

Traditional British food is usually described as plain, conservative and unvaried. There are many popular jokes about it. “The British Empire was created as a by-product of generations of desperate Englishmen roaming the world in search of a decent meal,” remarks American journalist Bill Marsano.

Indeed, classic British dishes are not too dainty, but they are nourishing, natural and tasty, a lot of attention here is paid to the food quality. Residents of Great Britain prefer local food to imported products, so nearly all fish, milk and meat products are produced within the country and vegetables are grown by local farmers.

Meals during a day in Britain traditionally include breakfast, lunch, dinner and supper. Dinner is always the most substantial meal during the day. For dinner the British often have soup and then the main course, such as meat, poultry or fish with vegetables or mashed potatoes. It is followed by a dessert, for example, the most ubiquitous apple pie. Meat dishes are presented in British cuisine in a large variety. Probably, the most delicious of them is succulent roast beef, which is grilled and served with vegetables, roast potatoes or Yorkshire pudding. Apart from beef, the British cook steaks of pork, lamb and sometimes turkey or chicken.

Supper in Britain is the last meal of the day, and usually it consists of something light, for example, a bowl of cream soup, naturally, often skipped.

As for drinks, it’s impossible to imagine British cuisine without tea. Contrary to popular belief, tea is not always served with milk. The British drink tea with and without sugar, with lemon, cinnamon, honey and so on. But tea and milk is a classic combination, not a favourite of mine, though.”

Перевод:

Британская еда

Иностранцы часто смеются над британцами. Они говорят: «В Британии вы получаете острые чипсы ко всему!» Но даже британцы не едят чипсы во время еды. Чтобы доказать это, мы решили дать вам прочитать отрывок из письма, написанного Питом Фрейзом, шеф-поваром Daphne’s в Лондоне, своим иностранным друзьям.

«…Я всегда одновременно и забавляюсь, и раздражаюсь, когда слышу, как иностранцы критикуют британскую еду. «Она неизобретательна», — говорят они. «Она скучная, она безвкусная с полностью переваренными овощами». У меня есть теория о британской кухне, и мне было интересно прочитать, что несколько известных кулинарных писателей согласны со мной. Моя теория такова. Наши основные ингредиенты, когда они свежие, настолько полны вкуса, что нам не пришлось изобретать соусы и сложные рецепты, чтобы скрыть их естественный вкус. Что может сравниться со свежим горошком или молодым картофелем, только что отваренным (не переваренным) и поданным с маслом? Зачем топить весеннюю баранину в вине, сливках, йогурте и специях, когда с одной-двумя травами она становится совершенно восхитительной?

Если вы попросите иностранцев назвать несколько типично английских блюд, они, вероятно, скажут «рыба с жареным картофелем» и на этом остановятся. Разочаровывает, но это правда, что в Британии нет традиции питаться в ресторанах, потому что наша еда не подходит для такого приготовления. Британская кухня встречается дома, где можно идеально рассчитать время приготовления блюд. Поэтому трудно найти хороший английский ресторан с разумными ценами.

Именно по этим причинам мы не экспортируем наши блюда, но мы импортировали удивительное разнообразие кухонь со всего мира. В большинстве городов Британии вы также найдете индийские, китайские, французские и итальянские рестораны. В Лондоне вы также найдете индонезийские, ливанские, немецкие, испанские, мексиканские, греческие... Циники скажут, что это потому, что у нас самих нет «кухни», но, ну, вы знаете, что я думаю!»

Традиционную британскую еду обычно описывают как простую, консервативную и однообразную. По этому поводу существует множество популярных шуток. «Британская империя была создана как побочный продукт поколений отчаянных англичан, скитающихся по миру в поисках достойной еды», — замечает американский журналист Билл Марсано.

Действительно, классические британские блюда не слишком изысканны, но они сытные, натуральные и вкусные, здесь большое внимание уделяется качеству еды. Жители Великобритании предпочитают местные продукты импортным, поэтому практически вся рыбная, молочная и мясная продукция производится внутри страны, а овощи выращиваются местными фермерами.

Приемы пищи в течение дня в Британии традиционно включают завтрак, обед, обед и ужин. Ужин всегда является самым сытным приемом пищи в течение дня. На ужин британцы часто едят суп, а затем основное блюдо, например, мясо, птицу или рыбу с овощами или картофельным пюре. За ним следует десерт, например, самый распространенный яблочный пирог. Мясные блюда представлены в британской кухне в большом разнообразии. Наверное, самое вкусное из них — сочный ростбиф, который жарят на гриле и подают с овощами, жареным картофелем или йоркширским пудингом. Кроме говядины, британцы готовят стейки из свинины, баранины, а иногда и индейки или курицы.

Ужин в Британии — последний прием пищи за день, и обычно он состоит из чего-то легкого, например, тарелки крем-супа, естественно, часто пропускаемого.

Что касается напитков, то представить британскую кухню без чая невозможно. Вопреки распространенному мнению, чай не всегда подают с молоком. Британцы пьют чай с сахаром и без, с лимоном, корицей, медом и так далее. Но чай и молоко — это классическое сочетание, хотя и не мое любимое».

Задание №1. Выберите правильный ответ.
It often seems to foreigners that British food …

1) hasn’t been cooked long enough.
2) doesn’t include raw vegetables.
3) often tastes too hot and spicy.
4) is lacking in variety of dishes.

Ответ:

4

Номер: 494C9F 1 (7A445B)

Задание №2. Выберите правильный ответ.
According to Pete Phrase, the British haven’t invented complex recipes because they …

1) prefer to use mainly basic ingredients.
2) appreciate the original taste of the products.
3) use a variety of sauces and spices for flavour.
4) always choose only fresh components.

Ответ:

2

Номер: ADA052 2 (7A445B)

Задание №3. Выберите правильный ответ.
Which statement is NOT true according to Pete Phrase?

1) Foreigners know few English dishes.
2) The English prefer home cooked dishes.
3) Prices in English restaurants are low.
4) The English are good at cooking.

Ответ:

3

Номер: DE816F 3 (7A445B)

Задание №4. Выберите правильный ответ.
The word this in Paragraph 4 (“... this is because we have no “cuisine” ourselves ...”) refers to the fact that …

1) there are a lot of immigrants in Britain.
2) all the best food in Britain is foreign.
3) various foreign food is available in London.
4) the British share their dishes with the world.

Ответ:

3

Номер: EE0365 4 (7A445B)

Задание №5. Выберите правильный ответ.
American journalist Bill Marsano implies that …

1) the British initially conquered lands to get better food.
2) the creation of the British empire was a long process.
3) the life of the British at home used to be very hard.
4) while travelling the British suffered from hunger.

Ответ:

1

Номер: BC652A 5 (7A445B)

Задание №6. Выберите правильный ответ.
The word substantial (“Dinner is always the most substantial meal ...”) in Paragraph 7 is synonymous to …

1) fattening.
2) nourishing.
3) delicious.
4) balanced.

Ответ:

2

Номер: 3BF44E 6 (7A445B)

Задание №7. Выберите правильный ответ.
The main aim of the text is to …

1) give food for thought.
2) disprove stereotypes.
3) advertise British food.
4) criticise foreign cuisines.

Ответ:

2

Номер: 8EF32F 7 (7A445B)